Parfüm Kalıcılığı Nasıl Artırılır ?

Parfüm kalıcılığı herkeste farklı kokmasındaki sebepler parfümün kalıcılığını da etkileyen faktörlerdir. Bunlara ek olarak; Esans formülasyonunda yer alan yoğun moleküllü hammaddelerin oranı arttıkça kalıcılık artar. (Amber, oud, odun notaları, misk, yosun, reçin, balsam, notalar vb.)

Parfüm tasarımı; kokunun harmonisi, estetiği, karakteri ve kalıcılığı arasındaki hassas bir dengedir. O yüzden daha ferah ve temiz karakterdeki koku daha baharatlı sıcak bir kokudan az kalıcı olabilir. Asıl önemli olan kişinin beğenisine uygun ve uyumlu bir parfüm seçimi yapmasıdır.

Parfümde kullanılan esansın yoğunluğuna göre parfüm kalıcılığı değişiklik göstermektedir. Genel olarak ‘parfüm’ diye adlandırdığımız ürünlerin isimleri aslında içinde kullanılan esansın kullanım oranına göre farklılık gösterir. Esans oranı arttıkça buna paralel olarak kalıcılıkta artar.

Parfum kalıcılığı

Parfüm Kalıcılığı Esans Yoğunlukları

  • PERFUME – esans yoğunluğu %20 ile 30 arasında
  • EAU DE PARFUM – EDP’lerde esans yoğunluğu % 15 ile 20 arasında
  • EAU DE TOILETTE – EDT esans yoğunluğu % 5 ile 15 arasında
  • EAU DE COLOGNE – EDC’ler esans yoğunluğu %2 ile 4 arasında
  • EAU FRAICHE – esans yoğunluğu %1 ile 3 arasında değişiklik göstermektedir.

PARFÜMÜ NASIL KULLANMALIYIZ ?

İdeal vücut alanlarında kullanılan parfümün kalıcılığı ve yayılımı artar. Şakaklar, iki göğüs arası ve kol içleri kan damarlarının cilde en yakın olduğu yerlerdir. Buna bağlı olarak bu bölgelerde ısı daha yüksektir ve tende parfüm hapsolur.

Deri üzerindeki gözeneklerin açık veya kapalı olması da kalıcılık yönünden önemli bir faktördür. Duştan hemen sonra tene sıkılan parfüm daha uzun süre koku yayılımı sağlamaktadır.

Havadaki nem oranı da parfüm kalıcılığını doğru orantıda arttıran bir durumdur. Parfüm kullanmadan önce cilde vücut kremi/losyonu uygulaması ciltteki yağ oranını arttırdığı için kalıcılığı da arttırır.